Brocacef Groep heeft toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq. De medisch distributeur moet van de toezichthouder wel groothandel Distrimed en 89 apotheken afstoten.

Met de gedwongen verkoop van de apotheken en het afstoten van franchisezaken wil de ACM zorgen dat ziekenhuizen en consumenten wat te kiezen overhouden in hun eigen buurt.

Van de 2000 apotheken in Nederland zijn er na de overname en voor het afstoten van de zaken ongeveer 500 verbonden aan Brocacef. De resterende zaken zullen allemaal doorgaan als BENU Apotheek, de merknaam van Brocacef. De Mediq-zaken worden de komende maanden omgebouwd.

Apotheken: overname en afsplitsing

De apotheken die worden verkocht gaan door als afzonderlijke eenheid met een eigen management. Bracacef zegt zich nog te beraden op de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de beslissing om afstand te moeten nemen van 51 franchisers, die deel uit maken van de groep van 89 zaken.

De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen. Naast de groothandels van Mediq en Brocacef is er maar een andere aanbieder met een min of meer volledig assortiment. De groothandel van Mediq wordt verkocht aan Pluripharm Groep. Die had wel al een eigen groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen.

Apotheekreus met omzet 2 miljard euro

De overnameplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van ongeveer 2 miljard euro, 5000 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Door de overname zullen enkele tientallen banen op het hoofdkantoor komen te vervallen.

Mediq focust zich naar eigen zeggen na de verkoop op het versterken van de internationale positie in het leveren van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis. Mediq is actief in veertien landen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl